Întrebări frecvente

Cât de des ar trebui să fac un control oftalmologic?

Majoritatea opticienilor vă recomandă să vă examinați ochii la fiecare 2 ani.

Cât trebuie să dureze un control oftalmologic?

Acest lucru poate varia, dar ar trebui să alocați 30-60 de minute pentru o examinare standard.

Când o să primesc rezultatele controlului oftalmologic?

În mod normal imediat, dar opticianul vă va informa dacă durează mai mult.

La ce vârstă ar trebuie să viziteze copiii un optician?

Ochii copilului tău pot fi verificați în mai multe etape pe măsură ce cresc. Testele de ochi pot fi sugerate în 72 de ore de la naștere, între 6-8 săptămâni, între 1-2 ani și între 4-5 ani. Chiar dacă vederea copilului dvs. pare bună, merită să ii programați pentru o examinare a ochilor când ajung la vârsta școlară. Dacă aveți îndoieli cu privire la vederea copilului dvs., trebuie să contactați opticianul pentru mai multe sfaturi.

Ce sunt lentilele monofocale?

Lentile care vă corectează vederea dacă aveți probleme cu vederea la distanță sau aproape.

Ce sunt lentilele varifocale?

Lentile care îți corectează vederea pentru distanță, aproape și intermediar.

Ce ar trebui să fac dacă văd dublu?

Vederea dublă este atunci când privești un obiect, dar poți vedea două imagini. Poate afecta un ochi sau ambii ochi. Dacă aveți o vedere dublă, trebuie să contactați opticianul, care va putea diagnostica, determina cauza și poate oferi tratament.

Am ceva în ochi, ce ar trebui să fac?

Nu vă frecați ochii, nu folosiți tampoane de bumbac sau lucruri ascuțite precum penseta pentru a îndepărta obiectul. Începeți prin a vă spăla pe mâini și dacă purtați lentile de contact, îndepărtați-le.
Verificați-vă ochiul deschizându-l larg și priviți-vă într-o oglindă pentru a găsi obiectul. Dacă nu puteți vedea obiectul, începeți să trageți pleoapa inferioră și să vă uitați în sus într-o oglindă, dacă încă nu puteți vedea obiectul ridicați pleoapa superioră și priviți în jos într-o oglindă.
Dacă obiectul din ochiul dvs. este o particulă de murdărie, nisip, machiaj sau o fibră; există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a-l scoate afară.
Dacă obiectul este blocat în pleoapa superioară, trageți pleoapa superioară în jos deasupra pleoapei inferiore și dați drumul.
Dacă obiectul este blocată în pleoapa inferioră, trageți pleoapa și apăsați pe pielea de dedesubt, astfel încât să vedeți interiorul pleoapei. Dacă vedeți bucata de murdărie sau fibră, puteți încerca să o îndepărtați cu o bilă umedă de bumbac. Aveți grijă să nu vă atingeți globul ocular.
Puteți utiliza, de asemenea, o soluție salină special concepută pentru a ajuta la curățarea murdăriei din ochi.
Ar trebui să solicitați asistență medicală imediată dacă aveți substanțe chimice dure în ochi, dacă ceva v-a străpuns ochiul, dacă vederea se schimbă, dacă ochiul sângerează, nu puteți îndepărta obiectul sau ochiul nu se simte mai bine odată ce ați îndepărtat obiectul.

Purtarea ochelarilor îmi va înrăutăți vederea?

Erorile de refracție vor progresa indiferent dacă purtați ochelari sau nu. Purtarea lentilelor corecte vă va ajuta să vedeți mai bine. Când adulții poartă prescripția greșită, aceasta poate provoca încordarea ochilor, dar nu le va înrăutăți vederea, însă, dacă copiii poartă prescripția greșită, poate face miopia să progreseze mai repede.

De ce vederea mea devine din ce în ce mai slabă?

Pot fi mai multe motive pentru care ochii devin mai slabi.

Vârsta, genetica, stilul de viață, afecțiunile ochilor și lumina dăunătoare vă pot afecta vederea. Pentru unele afecțiuni, vederea se poate îmbunătăți cu un tratament adecvat. Purtarea lentilelor corecte pentru rețeta dumneavoastră vă va oferi cea mai bună vedere posibilă.